Gürer: Asgari ücretliden 670 ekmek eksildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle fırıncıların zarar ettiğini belirterek, “Buğday üretim maliyetinin düşmemesi ve üreticiye gerekli desteğin sağlanmaması durumunda

TARİH: 10.11.2022 13:17
Son Güncelleme: 10.11.2022 13:17
Gürer: Asgari ücretliden 670 ekmek eksildi

 

 Önümüzdeki mayısa kadar 250 gram ekmeğin fiyatının 10 liraya kadar da yükselme olasılığı var’ dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday üretimindeki maliyet artışının un fiyatlarını etkilediğini, un fiyatlarındaki artış ve diğer girdi maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle fırıncıların zarar ettiğini belirtti. “Tüketen de, fırıncı da zor durumda” dedi.
Tuz, su, elektrik, doğal gaz, akaryakıt, kira ve işçilik artışı nedeniyle zarar eden fırıncıların yanısıra, çiftçinin gübre, mazot, tohum ve ilaç konusunda desteklenmemesi nedeniyle buğday üretiminin azalacağına işaret eden CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer, bu durumda ekmek fiyatının artmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin ‘7450 liradan buğdayı aldık, 4500 liradan sanayicimize veriyoruz. 2950 lira sübvanse ediyoruz. Bunu un yapıp fırıncılara versinler biz görevimizi yaptık’ şeklindeki sözlerini hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Özünde Sayın Bakan bu söylediğiyle yalnızca ekmeğin buğdaydan, undan ibaret olduğunu düşünerek ifade ettiğini varsayıyorum. Ülkemizde 3,5 milyon dekar hububat alanı ekim dışı kaldı. Girdi maliyetleri düşürülmedi, gübrenin mazotun, tohumun ilacın üretici erişiminde gerekli destekler verilmedi. Böyle olunca da maliyetler arttı” dedi.
ASGARİ ÜCRETLİNİN 670 EKMEK KAYBI VAR
Asgari ücreti 1825 lira olduğu dönemde 2 lira olan ekmekten 1412 adet ekmek alınabiliyor iken bugün 5 bin 500 liraya çıkan asgari ücretle, ekmek fiyatı 7,5 liraya çıkarsa 730 ekmek alınabileceğini anlatan Fethi Gürer, iki yılda sofrada 670 ekmeğin asgari ücret üzerinden eksildiğine dikkat çekti ve bu durumda asgari ücretin en az 10 bin 590 lira olması gerektiğini vurguladı.
5 KİŞİLİK BİR AİLENİN KAHVALTI GİDERİ 3 BİN 600 LİRA
Zeytinin 50 -90 lira, peynirin 52-80 lira arasından fiyatlara satıldığını kaliteli peynirin ise 140 liradan aşağı olmadığını kaydeden Gürer, “Beş kişilik bir aile, bir günde 10 ekmek tüketse kahvaltısında 20 liralık zeytin, 25 liralık peynir ve ekmekle beraber en az 120 lira harcaması gerekiyor. 3600 lira tutarında kahvaltı için yalnızca bir emeklinin maaşı 3000 lira olduğuna göre, hiçbir şeyi harcamadan ısınmaya, elektriğe, doğal gaza suya giysiye. Eğitime para harcamadan yalnızca kahvaltı için harcayacağı para beş kişilik bir ailenin 3600 lira tutuyor” diye konuştu.
EKMEK FİYATI MAYIS AYINDA 10 LİRAYA KADAR ÇIKABİLİR
AKP iktidarının tarım politikalarını değiştirip, planlı bir tarımla üretim alanlarını genişletip maliyet noktasında çiftçiye destek vermesi gerektiğini söyleyen Fethi Gürer ‘Mazotun ÖTV'sini KDV’sini kaldırmak, gübreyi sübvanse etmek, daha ilk üretim aşamasında maliyetleri düşürerek girdi maliyetlerinde meydana gelecek düşmeyle üretimin daha uygun fiyatla üretilmesini sağlamak en doğru uygulamadır.
Bunun yolu açılmadığı takdirde ekmek 7.5 liraya çıkar. Önümüzdeki mayıs ayına kadar 250 gram ekmeğin fiyatı 10 liraya kadar da yükselme olasılığı var. Çünkü üretim ile ilgili maliyetlerdeki artış sorunu katlıyor” ifadelerini kullandı.
REKOLTE DÜŞÜYOR
Ülkemizde kuraklık nedeniyle özellikle ekimi yapılan hububatta rekolte düşme olasılığının da yüksek olduğunu söyleyen Ömer Fethi Gürer, “Çünkü sulu tarımda bir dönümde 850 kiloya yakın buğday hasat edilirken, kuru tarımda 270 kilo bir dönemde buğday elde ediliyor ve bunun da bazı bölgelerde 140 kiloya kadar düştüğü, kuraklığın etkisine göre de bunun daha da aşağılara indiği de biliniyor” diye konuştu.
EKONOMİK KRİZ DERİNLEŞİYOR
Rusya –Ukrayna savaşı gibi gelişmelerin de göz önüne alındığında buğday erişimi ve fiyatının artma olasılığı olduğunu ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Giysi fiyatlarına gelen zamların yanısıra gıdaya gelen zamlar da aldığımız zaman giderek ekonomideki kriz derinleşiyor. Ekonomideki derinleşen kriz yoksul kesimleri de ciddi anlamda mağdur ediyor” şeklinde konuştu.

Niğde Valisi Çelik’ten İl Tarım ve Orman Müdürü Mete’ye Veda Ziyareti

Niğde Valisi Çelik’ten İl Sağlık Müdürlüğü’ne Veda Ziyareti

Niğde Belediyesi’nde Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi

Niğde’den Gazze’ye “Bir İlmek Umut”

Bahçeden Sofraya: Katkısız Elmalı Cezerye

Niğde’de Kar Engeli Aşıldı

Niğde’de Yarıyıl Tatili Şenliğe Dönüşüyor

Niğde’de TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Anlatıldı

Niğde’de Toplum Destekli Polisten Bilgilendirme Çalışması

Niğde İl Koordinasyon Kurulu 2026 Yılı İlk Toplantısını Yaptı

Niğde Emniyetinden Narkotik Bilgilendirme Çalışmaları

Niğde’de İki Yol Ulaşıma Açıldı

Niğde’de Narkotik Operasyonu

AK Parti Niğde Heyetinden Başkan Doygun’a Ziyaret

Niğde’de Kaçakçılık Operasyonu

Kış Şartlarına Karşı Belediyeden Hızlı Müdahale

Niğde ASH İl Müdürlüğü’nde Aylık Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Ulukışla’da Kar Temizliği Çalışmaları Sürüyor

Çamardı Kaymakamı, Jandarma Arama Kurtarma Timini Makamında Kabul Etti

Niğde’de Güvenliğe Hayırsever Desteği

Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü B-Reçete Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirdi

Vali Çelik’ten Altunhisar’a Veda Ziyareti

Niğde’de Kadın Kooperatifleri İçin İstişare Toplantısı Düzenlendi

Niğde’de Genç Çifte “Hayırlı Olsun” Ziyareti

Kar Yağışı Niğde’de Ulaşımı Etkiledi

Bor’da Otobüs ile Kamyonet Çarpıştı

Tarımsal Eğitimin 180. Yılında Tulum Giyme Töreni

Niğde İl Tarım ve Orman Müdürü Furkan Mete Gazetecilerle Buluştu

Kestanenin Hikayesi Yarışmasında Öğrenciler Ödüllerini Aldı

Niğde-Pozantı Otoyolu’nda Feci Kaza

Yükleniyor

Bor Şoförler Odası’nda Cengiz Güven Tazeledi

AK Parti Bor İlçe Teşkilatı, Birlik ve Beraberlik Mesajıyla Toplandı

Altunhisar’da Çocuklar Sihirbaz Eva ile Eğlenceli Bir Gün Geçirdi

ALTUNHİSAR ALTINELLER KADIN KOOPERATİFİ'NE BAŞKAN DOYGUN'DAN ZİYARET

Altunhisar Belediye Başkanı Doygun, Personelle Toplantı Yaptı

ALTUNHİSAR TOKİ KONUTLARINDA DOĞAL GAZ ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

CHP Ulukışla İlçe Kongresinde Güven Tazeleyen İsim: Hüseyin Toker

Çamardı, Modern Kapalı Pazar Yeri ve Fuar Alanına Kavuşuyor

BOR'DA HAFTALIK OLAĞAN TOPLANTI

Altunhisar Belediyesi Asfalt Sonrası Mıcır Temizliği Yaptı

Niğde’de Bir İlk: Böbrek Taşına Kapalı Ameliyat

İl Sağlık Müdürü İnan’dan Bağımlılıkla Mücadele Mesajı

Niğde İl Sağlık Müdürlüğünden Karbonmonoksite Karşı Uyarı

Niğde Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Yeni Binasında Hizmete Başladı

ADEM’de “Çocuklarda Mahremiyet Bilinci” Eğitimi

Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden "Organ Bağışı Haftası" Etkinliği

Dünya Emzirme Haftası’nda anne sütünün önemi vurgulandı

Sıcak havalarda terlemeyle birlikte kaybedilen sıvı ve mineraller hayati önem taşıyor

Sağlıklı Yaşam İçin "SAHA" Zamanı: Sağlıklı Hayat Akademisi Eğitimleri Başladı

Niğde'de yaz alarmı: KENE

Niğde Valisi Çelik’ten İl Tarım ve Orman Müdürü Mete’ye Veda Ziyareti

Niğde Valisi Çelik’ten İl Sağlık Müdürlüğü’ne Veda Ziyareti

Niğde Belediyesi’nde Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi

Niğde’den Gazze’ye “Bir İlmek Umut”

Bahçeden Sofraya: Katkısız Elmalı Cezerye

Niğde’de Kar Engeli Aşıldı

Niğde’de Yarıyıl Tatili Şenliğe Dönüşüyor

Niğde’de TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Anlatıldı

Niğde İl Koordinasyon Kurulu 2026 Yılı İlk Toplantısını Yaptı

Niğde’de İki Yol Ulaşıma Açıldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.