Kene popülasyonuyla mücadele kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nden önemli adımlar geldi.
Kene ile biyolojik mücadelede kullanılan keklik ve sülünlerin avlanmasını önlemek amacıyla, ülke geneliyle birlikte Niğde'deki salım yapılan alanlar 3 yıl süreyle ava kapatılacak.
DKMP'nin açıklamasına göre, 2014-2024 yılları arasında ülke genelinde 982 binden fazla keklik ve sülün doğaya salındı ve 2025 sonuna kadar 45 binden fazla kanatlı yaban hayvanının daha salınması hedefleniyor.
Bu kuşların doğadaki kene popülasyonunu azaltmadaki rolü büyük. Yasa dışı avcılığın önüne geçmek için ciddi cezalar uygulanacak. Avlanma miktarı dışına çıkanlara 4 bin 736 lira, avcılık belgesi olmayanlara ise 7 bin 147 lira idari para cezası kesilecek. Ayrıca, yasa dışı avlanan her bir kınalı keklik için 4 bin lira, canlı mühre olarak kullanılanlar için ise 15 bin lira tazminat talep edilecek.
Niğde'de de bu tedbirler titizlikle uygulanacak, böylece ekosistem korunacak ve kene kaynaklı hastalık risklerinin azaltılmasına katkı sağlanacak.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.