SEDAT ÇAĞLAR


⦁ NİĞDE’DE ÜNİVERSİTE – KENT İŞBİRLİĞİ

Üniversite bir kent için fırsatlar paketi gibidir.


Üniversite bir kent için fırsatlar paketi gibidir. Üniversitenin bir kente kazandıracakları niteliksel ve niceliksel olarak saymakla bitmez desek yeridir. Ekonomik yönden kazandırdıkları, sosyal yönden kazandırdıkları, kültürel yönden kazandırdıkları, eğitime verdiği kazançlar sıralandıkça gider…


1992 yılında Niğde Üniversitesi ismiyle kurulan ilimizdeki Üniversite bu gün Niğde Ömer Halisdemir Üniversite ismi ile faaliyetlerine devam etmektedir. İlk kurulduğu günden bu güne bünyesine birçok fakülte ve yüksekokul katan Üniversitemiz gün geçtikçe büyümeye devam etmektedir.


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ne Niğde’nin kendi evladı, idealist, amacı eser bırakmak ve Niğde’ye hizmet etmek olan Prof.Dr. Hasan Uslu hocamızın atanması Niğde’de büyük bir sevinç kaynağı ve heyecan oluşturdu. Rektör hocamızın göreve gelir gelmez Niğde’de ve Üniversitede yaptığı atılımlar görev süresi boyunca yapmayı planladığı projeler için heyecan uyandırdı.

 Göreve başlar başlamaz Bor Devlet Hastanesi eski binasının Üniversitemize kazandırılması, Niğde ilinde Tarım platformunun kurulmasında lider rol oynaması ve tarım platformunun kurumsallaşmasında öncü olması alkış tutulacak ve takdire şayan çalışmalar arasında yerini almıştır. Ayrıca Üniversitemizin ismini aldığı kahraman şehidimiz Ömer Halisdemir için kampüs içerisinde bir anıt hazırlanması büyük bir eksikliği gidermiştir.  


Ülkemiz genelinde şehrimizin reklamını en iyi yapacak olanlar aslında üniversite öğrencileridir. Şehrimizde iki ila 4 yıl yaşadıktan sonra memleketlerine gidecek olan öğrenciler ülkemizin çeşitli illerinde birçok sektörde çalışma hayatına katkı sağlayacaklardır. Üniversite öğrencilerinin Niğde’den memnun bir şekilde ayrılmaları ve memleketlerine gittiklerinde Niğde hakkında güzel bir şekilde konuşmaları, Niğde’nin tanıtımına çok büyük bir katkı sağlayacaktır. Niğde’ye üniversite okumak için gelecek olan öğrencilere referans olacaklardır. Üniversitemizden mezun olan öğrenciler eğer şehrimizden memnun ayrıldılarsa, devlet memuru olduklarında atama ve tercih için Niğde’yi tercih edebileceklerdir. Hayatları boyunca içlerinde Niğde sevgisini besleyeceklerdir. 


Ülkemizin her ilinde üniversite olması, büyük illerde birden fazla üniversite bulunması üniversiteler arasında rekabeti güçlendirmiştir. Eskiden üniversite sayısı azken ilimize daha çok öğrenci gelirken, bugün üniversite sayısının artmasıyla birlikte ilimize gelen öğrenci sayısında hissedilebilir bir azalma olmuştur. Hatta birçok bölümde sınıf olamayacak kadar az öğrencinin tercihi ile karşılaşmaktayız. Üniversitemizi öğrencilerin tercih edebilmesi için, kendine has bir albenisi olması gerekir. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin diğer üniversitelerden farkı olması gerekir ki, öğrenci Niğde ilindeki üniversiteyi tercih etsin. Ülke genelinde bulunan diğer üniversitelerden avantajlı bir üniversite olmamız için, birçok fakültenin üniversite bünyesinde bulunması gerekmektedir. Enstitü, fakülte ve yüksekokullarda profesör ve doçent ayarında birçok öğretim üyesinin bulunması, ilgili birimlerden mezun olan öğrencilere kaliteli bir yükseklisans ve doktora programları sunulması gerekir. İhtiyaçlara göre alınacak öğretim üyeleri, doktorasını üniversitemizde yapan öğrencilere  öncelik verilerek yapılması yerinde olur.


Üniversite bünyesinde enstitü, fakülte ve yüksekokul sayısı arttıkça, buralarda okuyan öğrenci sayısı da artacaktır. Üniversitede okuyan öğrenci sayısının artması ile birlikte Niğde ilinde yaşayan nüfus artacaktır. Artan nüfus ile birlikte ekonomi de canlanacaktır. Konaklama arzına göre daire ihtiyacı doğacak, inşaat sektörü canlanacaktır. İnşaat sektörü bir il ekonomisi için lokomotif görevi üstlenir. İnşaat malzemesi satıcılarından ustaya, inşaat işçisine kadar ekonomik canlılık demektir. Yine öğrenci sayısının artması ile birlikte yiyecek içecek sektörü ve kafeterya sektörü de canlanacaktır. Öğrenci sayısının artışına paralel olarak artacak olan arz, yeni iş yerlerinin açılmasını sağlayacaktır. Bunun ile birlikte yeni istihdam kapıları açılacaktır. Ve işsizliğe çare olacaktır. Aynı şekilde toplu taşıma araçlarında canlanma sağlanacaktır. Toplu taşıma araçlarını kullanan kişi sayısı arttıkça, yeni toplu taşıma araçları devreye girecek, yeni iş sahaları açılacaktır. Bu hareketlilik, akaryakıt sektöründen, gıda ve tekstil sektörüne kadar tüm sektörlerde canlanma sağlanacaktır.


Üniversitemizin yerleşke sınırlarında bulunan ve Niğde şehir kanalizasyonunun aktığı Akkaya Barajındaki artıma probleminden kaynaklı kötü koku hem şehrimizin hem de Üniversitemizin imajına zarar vermektedir. Üniversite ve Belediye iş birliği ile Akkaya Barajından kaynaklı arıtma probleminin ve kötü kokunun ortadan kaldırılması ilimizin menfaatine olacaktır.


Üniversite-Ticaret Odası, Üniversite-Organize Sanayi Bölgesi ve Üniversite-Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği gibi kuruluşlar iş birliği yaparlarsa, Niğde ili büyük kazanç sağlayacaktır.

 Üniversitenin teknik fakülteleri ve teknik yüksekokullarında okuyan öğrencileri iş dünyasının ihtiyacına göre yarı zamanlı istihdamlarla alıp yetiştirilirlerse, piyasa tecrübesine de sahip olarak daha kolay iş bulabileceklerdir. Aynı şekilde organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren fabrikaların, ticaret odasına bağlı şirketlerin ve esnaf sanatkarlar odaları birliğine bağlı esnafların ihtiyaç duydukları teknik ve idari personeli burada yetiştirip bünyesinde çalıştırabileceklerdir.


Üniversitenin Niğde Organize Sanayi Bölgesi ile karşı karşıya olması hem Üniversite hem de Organize Sanayi Bölgesi için büyük bir fırsat oluşturmaktadır. Bilimsel çalışmaların sahaya entegre edilmesi başta olmak üzere, bir çok avantajı bünyesinde barındıracaktır. Ayrıca sadece Niğde Organize Sanayi Bölgesinde 10 civarında ilimize büyük katma değer sağlayan ve iş istihdamı olarak stratejik bir öneme sahip olan tekstil fabrikalarımıza karşın Üniversitemiz Mühendislik Fakültesinde tekstil mühendisliği bölümü bulunmamaktadır. Sadece Bor ilçesinde bulunan Meslek Yüksekokulunda tekstil bölümü bulunmaktadır. Bu durumu, ilimiz için büyük bir eksiklik olarak görüyorum. Hem üniversite için hem de Niğde sanayisinin bel kemiği olan organize sanayide bulunan fabrikalar için üniversitede açılacak tekstil mühendisliği bölümü çarpan etkisi oluşturacaktır. Üniversite ve Niğde Organize Sanayi Bölgesi ortaklığı ile oluşturulacak birçok proje ilimizde tekstil sektörünün gelişmesine fırsat oluşturacaktır.


Yine Üniversitemiz bünyesinde açılan Teknokentin faaliyet alanlarını genişleterek inovasyon, yazılım ve diğer teknolojik alandaki araştırma geliştirme çalışmalarına ağırlık verilerek sanayi sektörü başta olmak üzere diğer bütün sektörlerin ihtiyacına yarayacak üretim makinalarının icatları, hizmet sektörüne yardımcı olacak alet ve ekipmanların icatları gibi birçok bilimsel çalışmalar burada yapılarak iş dünyasının hizmetine sunulabilir. Teknokentin içinde özel sektöre yer verilmektedir.  Özel sektörle üniversite bünyesindeki enstitü, fakülte ve yüksekokulların daha fazla iş birliği yapabileceği olanakların sağlanması, yeni iş sahalarının oluşmasına katkı sağlayacaktır.


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Niğde Mali Müşavirler Odası üyelerine tezsiz yüksek lisans programı açtı. Bu program ile birlikte İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesindeki öğretim üyeleri ile Mali Müşavirler arasında ilişkiler arttı. Bilgi ve tecrübe paylaşımları oldu. Yükseklisans programındaki geliştirilen ilişkiler Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Niğde Mali Müşavirler Odasının birlikte planladıkları Uluslararası bir kongre düzenlemesine kadar gitti. Hemen arkasından bu tezsiz       yükseklisans programı eğitim sendikası ile yapıldı ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı öğretmenlere yüksek lisans imkanı verildi. Bu tür programlar geliştirilerek devam ettirilebilir.


Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ve Niğde İlinde faaliyet gösteren çiftçi örgütleri arasında bulunan Niğde İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Niğde İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa ulusal kongre düzenlenmişti. Ayrıca Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine ait kan ve süt analiz laboratuvarında öğrenciler uygulamalı dersler görebiliyorlar. Bu tür programlar arttırılarak devam ettirilebilir.


İl dışından Üniversitemizi tercih edip ilimize gelen öğrenciler, geldikleri illerin kültürel renkleri ile birlikte gelmektedirler. Gelen öğrenciler istenirse ilimize birçok kültürel değer katabilirler. Yaşadıkları illerin kültürlerini Niğde ilinde yaşayan vatandaşlara aktarabilirler. Bununla ilgili Niğde Belediyesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi birçok ortaklaşa organizasyon yapabilir.


Yine aynı şekilde Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi ve Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Niğde ilinde yaşayan öğrencilere Niğde ilinin kültürel değerlerini öğretebilir. Niğde ilinde yaşamanın güzelliğini ve avantajlarını anlatabiliriz. Niğde’ye okumak için gelip Niğde iline karşı sevgi ve sempati besleyen öğrenciler, mezun olduktan sonra yaşadıkları yerlerde Niğde’nin reklamını fevkalade bir şekilde yapabilirler.


Üniversite öğrencileri ile Niğde şehir merkezinde yaşayan vatandaşların kaynaşması için birçok proje ve organizasyon yapılabilir. Niğde Belediyesi tarafından organize edilecek birçok festival tarzında organizasyon kaynaşmayı sağlayacaktır.


Üniversite her zaman için bulunduğu ile sosyal olarak, kültürel olarak, ekonomik olarak ve aklımıza gelmeyen birçok yönden fayda sağlamaktadır. Medeniyetin geliştiği, teknolojinin geliştiği, ilimin ve bilimin geliştiği bir il olmak Üniversitenin kalitesi ile başarılabilecektir.
 

MOTORİNE İNDİRİM GELİYOR

ÖLÜM AYLIĞI ALANLARA MÜJDE

EMEKLİ İKRAMİYESİ TARİHİ BELLİ OLDU

Bakan Şimşek: “Bizden duymadığınız hiçbir habere itibar etmeyiniz”

Emekli ikramiyesinde yüzde 50 artış

Niğde’nin doğal kaya oyma depoları ekonomiye katkı sağlıyor

2024 yıl sonu enflasyon tahmini: Yüzde 36

ŞEKER GİBİ ARZ !

2024'ün ilk enflasyon rakamları açıklandı

Niğde'de simit çay ikilisi ne kadar ?

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.