Bilgisayar başında oturanlar dikkat !

Uzmanından gençlere ve çocuklara uyarı: Uzun süre bilgisayar başında kalmak skolyozu tetikliyor

TARİH: 25.01.2024 13:51
Son Güncelleme: 25.01.2024 13:51
Bilgisayar başında oturanlar dikkat !

Uzun saatler yanlış duruş şekliyle bilgisayar başında oturmanın skolyozu tetiklediğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fethi Ceylan, gençleri kaslarını güçlendirmeleri konusunda uyardı.


Doğuştan oluşabileceği gibi ergenlik döneminde de ortaya çıkabilen, omurganın bir yana eğrilmesi anlamına gelen skolyoza karşı ailelere ve gençlere uyarılarda bulunan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fethi Ceylan, gençlere spor ve yüzmenin yanı sıra anne ve babalarına ev işlerinde yardım ederek kas yapılarını güçlendirme tavsiyesinde bulundu. Prof. Dr. Ceylan, "Günümüzde daha fazla dijital cihazlarla vakit geçiriyoruz. Tabii bu cihazlarla geçirmiş olduğumuz süre çok artarsa, duruş pozisyonunu düzeltmemiz gerekiyor. Saatlerce öne doğru eğilerek kambur bir şekilde kalacak olursak omurga üzerinde olumsuz etkiler yapacaktır. Saatlerce bilgisayar başında ders çalışması gereken bir genç için düşündüğümüzde ders arasında sırt kaslarını güçlendirici egzersizler yaparsa ya da ev işlerinde annesine, babasına yardımcı olursa bu problem oluşturmayacak, sırt kasları güçlü kaldığı için geçici olarak kambur durması omurgasında değişiklik yapmayacaktır. Ama uzun süre kambur pozisyonda kalıp hem de kasların zayıf kalmasını, güçlenmesini sağlamadığımız zaman bunun kalıcı bir şekilde kamburluğa sebebiyet verme ihtimali her zaman var" dedi.


Gençlere egzersiz yapmanın yanı sıra evdeki işlerle uğraşmanın kasları güçlü tutacağı uyarısında bulunan Ceylan, çalışırken uygun pozisyonda oturmanın önemine de değindi. Prof. Dr. Mehmet Fethi Ceylan, "Masa başında çalışırken koltuğumuz yüksekse, masamız aşağıda ise ister istemez eğilmek zorunda kalacağız ve bu kambur pozisyonda uzun süre kalmamız sırtımız ve belimiz için uygun olmayacak; sırt ve bel ağrılarına, kamburluk gelişmesi ihtimaline sebep olacaktır. Uzun süreli çalışmalarda masamızı yükseltip, belimizi yaklaştırarak, dik pozisyonda çalışmak, omurganın dik pozisyonda olmasını sağlamak gerekiyor. Uygunsuz bir şekilde öne eğilerek, kambur pozisyonunda uzun süre kalmak bizim arzuladığımız bir şey değil. Yüzmenin omuz ve bel kaslarını çalıştırdığı için faydası olduğunu düşünüyoruz ama ispatlanmış şeyler değil bunlar. Yüzmediği zaman hastalık gelişir, yüzdüğü zaman ise skolyoz gelişmez tarzı bir bilgi yok. Gençlerin aslında hayatın içerisinde olan sürdürülebilir şeyler yapması gerekir kanaatimce. Ev içerisinde ders çalışan bir çocuğun yapacağı en güzel şey kültür fizik hareketleridir, ev işlerinde annesine yardımcı olmaktır. Yine delikanlı için konuşacak olursak eğer bir bağ, bahçesi varsa da babasına yardımcı olması, salon sporlarını yapması, sırt ve omuz kaslarını güçlendirecektir. Biz bu kasların güçlü olmasını istiyoruz. Eski zamanda evdeki en zor işleri yapan gençlerdi ama günümüzde öyle bir hal aldı ki 'Sen okuyorsun, çalışma, karışma' denilmesi gençler açısından iyi değil ve sırt kaslarının zayıf kalmasına sebebiyet veriyor. Ev işlerini yapmayan, umursamayan bir gencin 'Ben okul okuyorum' diye bir kenara geçmesi doğal değil. Bunun omurga sağlığına, skolyoza yansımaları da oluyor" diye konuştu.

Haber Kaynak : İHA

YENİ STATTA MUHTEŞEM BAŞLANGIÇ !

Niğde'de Tapu ve Kadastro hizmet binasının temeli atıldı

ALTUNHİSAR'DA HASRET SONA ERDİ !

Niğde'de şehit yakınları için anlamlı proje

Hayırsever desteğiyle Niğde'ye yeni aile sağlığı merkezi

Niğde'de hava durumu mevsim normallerinde seyredecek

Niğde Merkezli Sahte Kredi Operasyonu: 2 Kişi Tutuklandı

Niğde Hakemleri Profesyonel Liglerde Görev Yapacak

Niğde'de 'Aile Yılı'nda Yeşil Vatan'a Destek

NİĞDE'DE PLANLI ELEKTRİK KESİNTİLERİ

Niğde Belediyespor, Yeni Stadyumunda Taraftarlarıyla Buluşuyor

Kemerhisar'a Yeni Halı Saha Projesi

Niğde Halk Eğitimi Merkezinden Servis Sürücülerine Yönelik Eğitim

TECRÜBE KAZANDIK LİGE HAZIRIZ

Niğde Teknopark A.Ş.’nin paydaşı olduğu AB Gençlik Projesi onaylandı

Hapis cezası bulunan firariler Niğde’de yakalandı

Niğde’de bir ilk: Omuz bölgesi tümör rezeksiyon protezi ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

PROJE START ALDI, İNŞAAT BAŞLIYOR

Eğitim Öğretim Yılı Güvenlik Toplantısı Niğde'de Gerçekleştirildi

NİĞDE'DE ASDEP EKİBİ VATANDAŞLARIN YANINDA

NÖHÜ'de Mısır Hasadı Başladı: "Üreten Üniversite" Vizyonu Devam Ediyor

Altunhisar'da İlköğretim Haftası Coşkuyla Kutlandı

Niğde’de İlköğretim Haftası kutlandı

Altunhisar'da Yol Çalışmaları Devam Ediyor

Vali Çelik: Niğde'nin Huzurunu Bozmaya Çalışanlara Fırsat Vermeyeceğiz

"Sağlıklı Çocuk, Sağlıklı Gelecek" İçin Niğde'de Uygulamalı Eğitim

NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE EĞİTİM DESTEĞİ

VALİ ÇELİK’TEN DEMİRKAZIK KÖYÜ’NE TAZİYE ZİYARETİ

Büyükbaş hayvan yüklü tır alev alev yandı

CHP NİĞDE : "HALKIN UMUDUYLA BÜYÜYORUZ"

Yükleniyor

Altunhisar Belediyesi Asfalt Sonrası Mıcır Temizliği Yaptı

Hacıabdullah Beldesi'nde Düğünlere Yeni Düzen: "Takı Sandığı" Uygulaması Başlatıldı

Altunhisar'da Kanalizasyon ve İçme Suyu Arızalarına Hızlı Müdahale

Altunhisar'da Doğal Gaz ve Elektrik Çalışmaları Hızla İlerliyor

Çamardı Belediyesi'nden Evlenecek Çiftlere Büyük Destek

AK Parti Çiftlik Teşkilatı Aylık Toplantısında Bir Araya Geldi

ASKON Niğde Şubesi'nden AK Parti Bor İlçe Başkanlığı'na Ziyaret

Altunhisar güzelleşiyor: Çalışmalar aralıksız sürüyor

Çamardı’da İlçe Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi

Altunhisar Spor Kompleksi yükleniyor

Dünya Emzirme Haftası’nda anne sütünün önemi vurgulandı

Sıcak havalarda terlemeyle birlikte kaybedilen sıvı ve mineraller hayati önem taşıyor

Sağlıklı Yaşam İçin "SAHA" Zamanı: Sağlıklı Hayat Akademisi Eğitimleri Başladı

Niğde'de yaz alarmı: KENE

Hayat kurtaran taramaların arttırılması planlanıyor

İl Sağlık Müdürü İnan'dan, Kolorektal kanseri açıklaması

HAYAT KURTARAN TARAMA

Hastanede 5 uzman doktor göreve başladı

Sağlık Müdürlüğü, salgınlara karşı yapılması gerekenleri sıraladı

NİĞDE'YE 11 TABİP ATAMASI YAPILDI

Niğde'de Tapu ve Kadastro hizmet binasının temeli atıldı

Niğde'de şehit yakınları için anlamlı proje

Hayırsever desteğiyle Niğde'ye yeni aile sağlığı merkezi

Niğde'de hava durumu mevsim normallerinde seyredecek

Niğde'de 'Aile Yılı'nda Yeşil Vatan'a Destek

NİĞDE'DE PLANLI ELEKTRİK KESİNTİLERİ

Kemerhisar'a Yeni Halı Saha Projesi

Niğde Halk Eğitimi Merkezinden Servis Sürücülerine Yönelik Eğitim

Niğde Teknopark A.Ş.’nin paydaşı olduğu AB Gençlik Projesi onaylandı

Niğde’de bir ilk: Omuz bölgesi tümör rezeksiyon protezi ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.