Akgümüş, enflasyon kayıplarının aylık olarak maaşlara yansıtılması, seyyanen zam yapılması ve refah payı verilmesinin zorunlu hale geldiğini vurguladı.
Akgümüş, TÜİK'e göre Nisan enflasyonunun %3, yıllık enflasyonun %37,86 olduğunu, bağımsız ENAG'a göre ise bu oranların %4,46 ve %73,88 olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Yılın ilk altı ayı için verilen %6'lık zammın, sadece ilk dört ayda oluşan %13,36'lık enflasyonla eridiğini ve memur ile emeklilerin ciddi bir enflasyon kaybı yaşadığını belirtti.
"2024 Kayıpları Bile Karşılanmadı"
2024 yılında TÜİK verilerine göre bile enflasyonun %44,38 olduğunu, buna karşılık kamu çalışanları ve emeklilerinin ortalama zammının %33 seviyesinde kaldığını hatırlatan Akgümüş, mevcut durumda kayıpların giderek arttığına dikkat çekti. Mayıs ayı kira artış oranının %32,35 olduğunu da belirten Akgümüş, kirada oturan memur ve emeklilerin enflasyon ve kira artışları altında ezildiğini ifade etti.
"İstatistik Oyunları Cebin Boşalmasını Önleyemiyor"
"İstatistik oyunları memur ve emeklinin, dar gelirlinin cebinin boşalmasını önleyemiyor" diyen Akgümüş, altı ayda bir verilen zamların daha ilk aylardan enflasyonun altında kaldığını ve alım gücünün düştüğünü vurguladı. Enflasyon farkının altı ay sonra verilmesinin geçmiş dönem kayıplarını karşılamadığını belirten Akgümüş, öncelikle yıllardır oluşan kayıpların telafi edilmesi ve sonrasında enflasyon kayıplarının aylık olarak maaşlara yansıtılması gerektiğini savundu.
Vergi Dilimi Eleştirisi: "%10'da Sabitlenmeli"
Memurların en büyük sorunlarından birinin yüksek vergi yükü olduğunu dile getiren Akgümüş, yılın ikinci yarısında alınan zamların vergi dilimi nedeniyle hissedilemediğini belirtti. Birçok kesime vergi avantajı sağlanırken kamu çalışanlarına bu avantajın verilmediğini eleştiren Akgümüş, vergi diliminin %10'dan başlaması ve kamu görevlileri için %10'da sabitlenmesi gerektiğini talep etti.
"Enflasyon Kadar Artış Sıfır Zamdır, Refah Payı Şart!"
Memur ve emeklilerin yıllardır TÜİK enflasyonunun altında zam aldığını ve enflasyon farkının aslında sıfır zam anlamına geldiğini vurgulayan Akgümüş, enflasyon kadar artışın alım gücünü düşüren "eksi zam" olduğunu söyledi. Ocak ayında verilen %11,54'lük artışın alım gücünü artırmadığını, enflasyon farkı hariç zammın sadece %6 olduğunu hatırlatan Akgümüş, alım gücünü artırmak için enflasyonun üzerinde refah payı verilmesinin şart olduğunu ifade etti.
Nisan Ayı Kayıpları Rakamlarla Açıklandı
BASK/AR-GE Birimi'nin araştırmasına göre Nisan ayı enflasyonuyla memurların yaşadığı aylık kayıpları da paylaşan Akgümüş, örnek olarak 9/1 derece bir memurun kaybının 1.281,18 TL, aynı derece bir öğretmenin kaybının 1.362,19 TL, bir pratisyen doktorun kaybının 1.838,25 TL, bir hemşirenin kaybının ise 1.464,55 TL olduğunu açıkladı. 8/1 derece bir mühendisin kaybının ise 1.710,95 TL olduğunu belirtti.
Akgümüş, tüm bu nedenlerle memur ve emeklilere enflasyon altında kalmayacak bir refah payı verilmesinin aciliyet arz ettiğini sözlerine ekledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.