İNSANCA YAŞAMA HAKKIMIZI İSTİYORUZ !

Türkiye Sakatlar Derneği Niğde Şubesi tarafından Engelliler Haftası Programı düzenlendi. Programda açıklama yapan Dernek Başkanı Songül Çalışkan, engelli bireylerin insanca yaşam haklarının sağlanması gerektiğini dile getirdi.

TARİH: 10.05.2024 15:55
Son Güncelleme: 10.05.2024 16:10
İNSANCA YAŞAMA HAKKIMIZI İSTİYORUZ !

Türkiye Sakatlar Derneği Niğde Şubesi Başkanı Songül Çalışkan dernek binasında yaptığı açıklamada şunlara değindi, 

"Ülkemizde uzun yıllardan bu yana 10-16 Mayıs tarihleri arasında “Engelliler Haftası” olarak çeşitli etkinliklerle toplumda farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu kapsamda kamu ve özel kuruluşlarca etkinlikler düzenlenmekte ve bu şekilde engellilere ilişkin görüş ve öneriler dile getirilmektedir. Ancak üzülerek görmekteyiz ki engellilere yönelik bakış ve yaklaşım konuları yalnızca böylesi günlerde ele almak ve sonrasında ise rafa kaldırmaktan ibarettir.


Yıllardır dile getirilmesine, bizler tarafından anlatılmaya çalışılmasına rağmen aynı sorunlar, sorun olarak kalmaya devam etmektedir. Çözümler ise ya ertelenmekte veya uygulanmamaktadır.
Bu sorunların en başında, çağdaş bütün ülkelerin on yıllar öncesinde çözdüğü engelliliğin tespiti ve haklardan yararlanmasına ilişkin kurallardaki hatalı yaklaşım ve düzenlemeler gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ve iç mevzuatımız bakımından geçerli olması gereken kuralların çok gerisinde kalan Sağlık Raporlarına ilişkin düzenlemelerde yapılan değişiklikler, geçmişte var olan hakları bile ortadan kaldırılmaktadır.


Bu raporlar birçok haklannı kullanmasını da etkilemesi bakımından engelliler için hayati önemdedir. 2019 yılında yapılan son düzenleme ile engellilerin vergi indirimi, emeklilik, evde bakım hizmeti, sürücü ehliyeti gibi yararlanmakta oldukları hakları ellerinden almaktadır. Yine bu kapsamda 2828 sayılı Yasa ile sağlanan evde bakım desteği alan ve ağır bakım gerektiren engelliler rapor yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ile kısmi bakım kapsamına alınmakta, evde bakım yardımı kesilmektedir.


Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğleri (SUT) son derece keyfi biçimde değiştirilmekte ve engelliler, kronik hastalar, yaşlılar daha zor koşullara hapsedilmektedir. Yararlanma hakları kısıtlanırken, destek fiyatları yaşanan onca enflasyon yokmuşçasına uzun yıllar öncesindeki düzeyde tutulmaktadır. Bu açık biçimde engellilerin gereksinim duyduğu desteklere erişimini olanaksız hale getirmekte, paran varsa yaşa denilmektedir.


2022 sayılt Yasa ile verilmekte olan Sosyal Yardım tutarı, başta gıda olmak üzere enflasyon karşısında değersizleşmiş, bir haftalık harcamaya bile yetmez hale gelmiştir. Yardım miktarının belirlenmesinde aile gelirinin esas alınması birçok engellinin bu haktan yararlanmasını engellemektedir.


Toplu ulaşım araçlarının engelliler için erişilebilir hale getirilmesini düzenleyen 5378 sayılı Yasanın ilgili hükümleri uzun yıllardır ertelenmektedir. Bu nedenle engellerin en temel hakkı olan ulaşım ve erişim hakları fiilen yok edilmiş durumdadır.


Siyasi partiler seçimlerde engellileri artık görmemek konusunda ortak bir davranışa girmişlerdir. Yerel yönetim seçimlerinde engellilerin adı bile anılmamış, engelli adaylara yer verilmemiştir.
İnanıyoruz ki engellerden arınmış, eşit ve erişilebilir bir dünya bizler içinde gelecektir. Birleşmiş Milletlerin artık temel bir ülkesine dönüşen “insana yaraşır” bir yaşam için gereken adımlar mutlaka atılmalı ve engellilerin insanca yaşama hakkı hayata geçirilmelidir." 

 


 

Haber Kaynak : MURAT KARAKAYA

Başkan Özdemir: “Basın Olmadan Güçlü Demokrasi Olmaz”

NESOB’tan Vali Akmeşe’ye Hayırlı Olsun Ziyareti

Niğde’den Türkiye Birinciliği: “Teknolojisiz Aile Zamanı”

Niğde Kızılay Şubesi’ne Yeni Hizmet Aracı

Niğde’de Halı Dokuma Kursu Başladı

Niğde’de Koruyucu Aile Semineri Düzenlendi

Deprem Şehitleri Dualarla Anıldı

Bor’da Mantar Üretimine Eğitim Desteği

Niğdeli masterlar Adana yolcusu

Niğde OSB’ye 8 derslikli anaokulu yapılacak

Altunok’tan Yakacık Cumhuriyet İlkokulu’na ziyaret

Niğde’de özgün tasarıma tescil

Bor’da nezaket ziyareti

Köklerden Geleceğe Kadın Kolları Teşkilat Çalıştayı Niğde’de Gerçekleştirildi

Atatürk’ün Niğde’ye gelişinin 92. yılı anıldı

Niğde Aile Ve Sosyal Hizmetler’de Hayırlı Olsun Ziyareti

Niğde’de B-REÇETE Uygulaması Tanıtıldı

Niğde’de Mahalli Gençler Taekwondo Müsabakaları Sona Erdi

Çantaya Dönüşen Ceket Tescillendi

Ulukışla’da 112 Acil Sağlık Personeline Başarı Belgesi

Halk Eğitimi’nde Değerler Eğitimi Ön Planda

İl Genel Meclisi’nde İmar Planlarına Onay

Niğde, Atatürk’ün Gelişinin 92. Yılını Coşkuyla Kutlayacak

Vali Akmeşe’ye Anadolu Eğitim-Sen’den Ziyaret

Kaymakam Gökçe’den Trafik Denetleme Amirliğine Ziyaret

Vali Akmeşe Başkanlığında Bor OSB Toplantısı

Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Atatürk’ün Niğde’ye Gelişinin 92. Yılı Anma Programı

Bor’da Nezaket Ziyareti

Vali Akmeşe’den Bor OSB’ye Üretim Ziyareti

Yükleniyor

Bor Şoförler Odası’nda Cengiz Güven Tazeledi

AK Parti Bor İlçe Teşkilatı, Birlik ve Beraberlik Mesajıyla Toplandı

Altunhisar’da Çocuklar Sihirbaz Eva ile Eğlenceli Bir Gün Geçirdi

ALTUNHİSAR ALTINELLER KADIN KOOPERATİFİ'NE BAŞKAN DOYGUN'DAN ZİYARET

Altunhisar Belediye Başkanı Doygun, Personelle Toplantı Yaptı

ALTUNHİSAR TOKİ KONUTLARINDA DOĞAL GAZ ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

CHP Ulukışla İlçe Kongresinde Güven Tazeleyen İsim: Hüseyin Toker

Çamardı, Modern Kapalı Pazar Yeri ve Fuar Alanına Kavuşuyor

BOR'DA HAFTALIK OLAĞAN TOPLANTI

Altunhisar Belediyesi Asfalt Sonrası Mıcır Temizliği Yaptı

Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Diyetisyen Desteğiyle Sağlıklı Yaşam

Dakikalar Hayat Kurtarıyor

Niğde Sağlıkta Büyüyor

Sağlıklı Hayat Ekipleri Sahada

Sağlık ve Hayat Ekibi Kırsalda Hizmet Vermeyi Sürdürüyor

Hastanede Göz Tanı Ünitesi Hizmete Açıldı

Sanal Kumar Bağımlılığı Ciddi Risk Oluşturuyor

Niğde Sağlıklı Hayat Ekibi Dündarlı’da

Genetik Ve Onkoloji Alanında Önemli Görüşme

Başkan Özdemir: “Basın Olmadan Güçlü Demokrasi Olmaz”

NESOB’tan Vali Akmeşe’ye Hayırlı Olsun Ziyareti

Niğde’den Türkiye Birinciliği: “Teknolojisiz Aile Zamanı”

Niğde Kızılay Şubesi’ne Yeni Hizmet Aracı

Niğde’de Halı Dokuma Kursu Başladı

Niğde’de Koruyucu Aile Semineri Düzenlendi

Deprem Şehitleri Dualarla Anıldı

Bor’da Mantar Üretimine Eğitim Desteği

Niğde’de özgün tasarıma tescil

Bor’da nezaket ziyareti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.