Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, 14 Mayıs'ta Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ev sahipliğinde ve Türk Ocakları Niğde Şubesi iş birliğiyle düzenlenen konferansta, "Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında Millî Devlet ve Milliyetçilik" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Konferansına kimlik kavramının tarihsel gelişimini ve önemini açıklayarak başlayan Prof. Dr. Öz, kimliğin toplumun temel yapı taşlarından biri olduğunu vurguladı. Modernleşmenin kimlik çeşitliliğini beraberinde getirdiğini ifade eden Öz, bu farklılıkları bir araya getiren üst kimliklerin varlığının önemine dikkat çekti.
Millet ve milliyetçilik kavramlarının ortaya çıkışına ilişkin farklı teorileri ele alan Öz, millet bilincinin oluşmasında iletişim araçlarının ve modernitenin etkili olduğunu belirtti.
Millî devlet kavramını, etnik ve kültürel açıdan homojen bir yapı olarak tanımlayan Öz, Türkiye Cumhuriyeti'nin de bu çerçevede millî ve üniter bir yapı üzerine kurulduğunu ifade etti. Ancak, "Türkiyeli" gibi kavramların Türkiye Cumhuriyeti'nin millî ve üniter devlet anlayışına aykırı olduğunu savundu.
1990 sonrası küreselleşmenin millî devleti ortadan kaldıracağı öngörülerinin aksine, günümüzde devletlerarası savaşların ve alt kimliklerin ön plana çıktığı bir döneme girildiğini belirten Öz, dijital çağın önemine vurgu yaparak, günümüzdeki mücadelenin dijitalleşme üzerinden sürdüğünü söyledi.
Lozan Antlaşması'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin "tapusu" olduğunu ve millî devlet yapısının korunması gerektiğini vurgulayan Öz, Türkiye'nin her alanda gelişmesinin sadece kendisi için değil, Türk devletleri ve Müslüman dünyası için de büyük önem taşıdığını ifade etti.
Konferans, soru-cevap bölümünün ardından Prof. Dr. Mehmet Öz'e teşekkür plaketi takdim edilmesiyle sona erdi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.