Ses Kısıklığı Neden Olur? Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Ses kısıklığı hemen herkesin dönem dönem karşılaştığı bir sorundur.

Tarih: 08.05.2023 14:36 Güncelleme: 08.05.2023 14:35
Ses Kısıklığı Neden Olur? Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Ses kısıklığı hemen herkesin dönem dönem karşılaştığı bir sorundur. Ses kısıklığına sebep olan durumların ortadan kaldırılması ile ses sorunu çözülebilir. Peki, ses kısılması neden olur? Sesim kısıldı, ses tellerine ne iyi gelir? Tüm bu soruların cevabını yazının devamında bulabilirsiniz.

Ses Kısıklığı Nedir?

Ses kısıklığı, çeşitli nedenlerle ses tellerinde hasar oluşması durumunda oluşur. Bu durumda ses telleri titreşerek ses üretmede sorun yaşar. Ses kısılması seste kabalaşma, kalınlaşma gibi problemlerle birlikte görülebilir. 

Ses Kısıklığı Neden Olur?

İnsanlarda sesin oluşması için havanın larinkste (gırtlakta) yer alan ses tellerine çarpması gerekir. Ses tellerine çarpan hava titreşim oluşturarak sesin oluşmasını sağlar. Ses neden kısılır? konusunu merak ediyorsanız; ses kısılmasının pek çok farklı nedene bağlı olarak oluşabildiğini söylemeliyiz. Bu nedenlerden bazıları geçici ses kısıklığına neden olurken bazıları ise sürekli ses kısılması sorununa yol açabilir.

En çok karşılaşılan ses kısıklığı sebepleri şunlardır:

 


Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığı gırtlaktaki hassas ses oluşma mekanizmasını bozar. Bunu boğazda iltihaplanmaya neden olarak yapar. İltihaplanma sonucunda ses telleri şişer ve bu şişkinlik tellerin titreşimini bozar. Sonuç olarak soğuk algınlığı geçiren kişilerde ses kısıklığı sorunu ortaya çıkar. 

Sesi Çok Fazla Kullanmak

Konuşurken ya da şarkı söylerken boğazda yer alan çok sayıda farklı kas türü kullanılır. Vücuttaki diğer kaslarda olduğu gibi boğazda yer alan kaslar da uzun süreli kullanım sonucunda yorulabilir, hasar görebilir ve ses kısıklığına neden olabilir. Yanlış ses tekniklerini kullanmak da ses kısılması yapabilir. Sesin yanlış kullanımına aşağıdaki gibi davranışlar örnek gösterilebilir:

  • Çok fazla konuşmak, bağırmak, şarkı söylemek veya öksürmek
  • Normal ses tonundan daha tiz ya da daha pes sesleri kullanmak
  • Telefon görüşmelerinde, telefonu boyun ile omuz arasına sıkıştırarak konuşmak 

Sigara İçmek

Sigara ses tellerine zarar vererek geçmeyen ses kısıklığı gibi uzun süreli problemlere yol açabilir. Bilimsel çalışmalar ses bozukluklarının; daha önce sigara kullanmış veya hala sigara kullanmakta olan kişilerde, hiç sigara kullanmayanlara göre üç kat daha fazla görüldüğünü göstermiştir.
 

Alerjiler

Alerji belirtileri arasında en sık görülenler burun akıntısı, gözde kaşıntı ve hapşırmadır. Bunların yanı sıra alerjiler sesle ilgili bazı değişikliklere neden olur. Bu değişikler:

  • Alerjik reaksiyona bağlı ses tellerinde şişmeye yol açabilir.
  • Postnazal akıntı olarak isimlendirilen, mukus salgısının burundan boğaza doğru ilerlediği durum ses tellerini tahriş edebilir. 
  • Boğaz temizleme ve öksürük davranışları, ses tellerinde zorlanmaya neden olabilir.

Alerjik rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan antihistaminik ilaçlar boğazı kurutabilir. Ses telleri, düzgün çalışabilmek için nemli bir ortama ihtiyaç duyar. Dolayısıyla boğazdaki kuruluk ses tellerini olumsuz etkiler.

Larenjit

Larinksin yani gırtlağın iltihaplanması larenjit olarak adlandırılır. Larenjit ses kısıklığı nedenleri arasında en sık karşılaşılan durumlardan birisidir. Larenjit akut veya kronik olabilir. Ani ses kısıklığı yapan akut larenjitin en sık nedeni grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarıdır. Kronik larenjit ise sesin yanlış kullanımı, aşırı alkol tüketimi, duman ya da kimyasal gazların solunması gibi durumlar neticesinde ortaya çıkabilir. Steroid inhaler kullanan astım hastalarında da boğazda mantar enfeksiyonuna bağlı larenjit gelişebilir. 

Gastroözofagial Reflü Hastalığı (GERH)

Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçtığı bir rahatsızlıktır. Geri kaçan mide içeriği ağza kadar gelebilir. Reflünün en sık görülen belirtisi mide ekşimesidir. Bunun yanı sıra reflüde asitli mide içeriği boğazdaki ses tellerinde hasar oluşturabilir. Oluşan hasar sonucu kişide ses kısılması, boğazda aşırı mukus üretimi gibi semptomlar oluşabilir. 

Nodül, Polip ve Kistler

Altta yatan mekanizma tam olarak aydınlatılamasa da ses tellerinde iyi huylu yapılar oluşabildiği bilinmektedir. Bu yapıların oluşumunda sesin aşırı kullanımının etkili olabileceği düşünülür. 

Nodüller, ses tellerinin ortasında oluşan nasır benzeri yapılardır. Bu yapılar genellikle ses istirahati sonrasında ortadan kaybolur.

Polipler çoğunlukla ses tellerinin tek tarafında oluşur. Polipler boyut ve şekil bakımından farklılık gösterebilir. Nodüllerin aksine polipler kendiliğinden kaybolmaz, genellikle cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir.

Kistler, ses tellerinin yakınında oluşan içi sıvı dolu kitlelerdir. Kistler ciddi bir ses bozukluğuna neden oluyorsa cerrahi olarak çıkarılmaları gündeme gelebilir. 

Romatoid Artrit

Romatoid artrit; eklemlerde ağrı, şişkinlik ve sertliğe neden olan otoimmün bir hastalıktır. Romatoid artrit hastalarının yaklaşık 3’te 1’inde boğaz ağrısı, ses kısıklığı gibi problemler görülür (3). Bunun sebebi hastalığın boğazda yer alan küçük eklemleri etkileyerek ses tellerinin çalışma mekanizmasını değiştirmesidir. 

Tiroit Problemleri

Tiroit, boynun alt kısmında yer alan kelebek şeklindeki bir bezdir. Tiroitten salgılanan hormonlar vücut metabolizmasının düzenlenmesinde görev alır. Tiroidin çalışmasında sorun meydana geldiğinde tiroit bezi büyür ve guatr adı verilen bir durum ortaya çıkar. Guatr, hastada öksürüğe neden olarak konuşmanın bozulmasına yol açabilir.

Larenks (Gırtlak) Kanseri

Uzun süren ses kısıklığı, gırtlak kanserinin bir belirtisi olabilir. Larenk kanserinde ses kısıklığının yanı sıra;

  • Yutma sırasında ağrı hissi
  • Kulak ağrısı
  • Solunumda güçlük
  • Boğazda ele gelen kitle gibi semptomlar da görülebilir. 

Nörolojik Hastalıklar

Parkinson hastalığı gibi sinirleri etkileyen nörolojik rahatsızlıklar, yüz ve boğazda yer alan kasların kullanımında sorunlara neden olabilir. Parkinson hastalarının çoğunda ses kısıklığı gibi konuşma ve ses bozuklukları görülür. 

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Kısık ses tedavisi, altta yatan nedene göre yapılır. Örneğin viral üst solunum enfeksiyonuna bağlı ses kısıklığı tedavisi için istirahat, bol sıvı alımı önerilir. Bakteriyel enfeksiyona bağlı larenjit için ise antibiyotik ilaçlar kullanılabilir.

Romatoid artrit veya tiroit hastalığına ikincil gelişen ses kısıklığı için önce bu hastalıkların tedavisine başlanır.

Larenks kanseri tedavisi de kanserin türü, yayılımı ve hastanın genel durumu gibi parametreler dikkate alınarak planlanır. Bu parametreler ışığında hastalara cerrahi, kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir. 

Ses kısıklığı nasıl geçer, ses kısılmasına ne iyi gelir? Ses kısıklığı probleminin düzelmesine yardımcı olabilecek çeşitli uygulamalar vardır. Başta tütün kullanımını sonlandırmak olmak üzere ses kısıklığına iyi gelen şeyler:

  • Sesi dinlendirmek: Birkaç gün boyunca konuşmamak, bağırmamak ses tellerinin toparlanmasına yardım edebilir. Ses istirahati yaparken fısıldamak tavsiye edilen bir davranış değildir. Çünkü fısıldamak ses tellerinin daha da zorlanmasına neden olur.
  • Bol sıvı tüketmek: İçecekler boğazın nemli kalmasını ve ses kısıklığı sorununun hafiflemesini sağlayabilir.
  • Alkol ve kafeinden uzak durmak: Alkol ve kafein, boğazı kurutarak ses probleminin daha da kötüleşmesine yol açabilir.
  • Sıcak duş almak: Duştaki buhar solunum yollarının açılmasına ve boğazın nemlenmesine katkıda bulunur.
  • Pastil emmek veya sakız çiğnemek: Sakız çiğnemek, pastil emmek gibi davranışlar tükürük salgısını artırarak boğazın yumuşak ve nemli kalmasını sağlar. 
  • Çevreden alerjenleri uzaklaştırmak: Alerjenler ses kısıklığını daha kötü hale getirebilir. Bu nedenle alerjenler bulunulan ortamdan mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır.

Ses kısıklığı çok sayıda nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Seste kısılma, görece daha basit durumlar olan alerji, viral enfeksiyon gibi sebeplere bağlı olabileceği gibi kanser gibi ciddi durumlar nedeniyle de oluşabilir. Bu nedenle kendiliğinden düzelmeyen veya çeşitli diğer belirtilerin eşlik ettiği ses kısıklığı durumunda mutlaka doktora başvurarak gerekli kontrollerin yaptırılması önerilir. ( HABER MERKEZİ)

 

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Yeşilburç Köyünde Sathi Asfalt Çalışmaları Başladı

Genç Kickboksçular Türkiye Şampiyonası'nda Kürsüde!

Niğdeli Onur Demirkol, Wushu Balkan Şampiyonası'nda Üçüncü Oldu!

NÖHÜ'ye TÜBİTAK Destekleri Hız Kesmeden Devam Ediyor

Niğde Marangozlar Odası'ndan Aşure İkramı Programı

Otomobiller kafa kafaya çarpıştı: 3’ü çocuk 6 yaralı

Niğde’de işitme engelli vatandaşlar hünerlerini sergiledi

MİLLETVEKİLİ UZKURT, NİĞDE'NİN ENLERİNİ TBMM'DE AĞIRLADI

HAVALAR DAHA DA ISINACAK ! GÜNDÜZ SAATLERİNE DİKKAT !

72 İLDE UYUŞTURUCU OPERASYONU

NİĞDE'DE TRAFİĞE KAYITLI ARAÇ SAYISI 145 BİN OLDU !

Niğde ve Çevre İllerde Boşanma Oranları Belli Oldu: Aksaray Zirvede

Altunhisarlı Gençlerin Geleceği İçin Dev Adım

Niğde'de Hava Durumu Az Bulutlu ve Sıcak Olacak!

Aladağlar'da doğayla uyumlu turizm ve spor tesisi projesi hayata geçiyor

KÜLLİYE EN KISA SÜREDE HİZMETE GİRECEK

Altıneller Kadın Kooperatifi Açıldı

Niğde'ye KOP'tan 98 Milyon TL'lik Dev Destek: Tarım ve Turizmde Yeni Dönem

Niğdeli Genç Satranççı Başkent'te Parladı

Niğde AFAD Ekipleri Su Üstü Arama ve Kurtarma Tatbikatı Gerçekleştirdi

15 Temmuz'un ruhu oryantiring parkurunda yaşatıldı

Niğde merkezli 12 ilde yasa dışı bahis operasyonu: 31 tutuklama

Genç Adam Evinde Ölü Bulundu

Niğde, 2025 LGS'de 3 Birinciyle 36. Sırada Yer Aldı

Niğde’de geleceğin ziraat mühendisleri sınıfta eğitim, sahada deneyim kazanıyor

NİĞDE'DE HAZİRAN AYI KONUT SATIŞLARI BELLİ OLDU

Çamardı'da TOKİ Heyecanı: 4. Etap Konutları 1 Ağustos'ta Teslim Ediliyor!

Çamardı Belediyesi'nden Evlenecek Çiftlere Büyük Destek

Niğde Halk Eğitimi Merkezi'nden İstihdam Garantili Kasiyerlik Kursu

NÖHÜ'DE 300 DEKAR ARAZİDE ARPA VE BUĞDAY HASADI BAŞLADI

Yükleniyor

Çamardı Belediyesi'nden Evlenecek Çiftlere Büyük Destek

AK Parti Çiftlik Teşkilatı Aylık Toplantısında Bir Araya Geldi

ASKON Niğde Şubesi'nden AK Parti Bor İlçe Başkanlığı'na Ziyaret

Altunhisar güzelleşiyor: Çalışmalar aralıksız sürüyor

Çamardı’da İlçe Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi

Altunhisar Spor Kompleksi yükleniyor

AK Parti Bor Kadın Kolları Kongresi Yapıldı

Altunhisarlı çocuklar okula sporla başlıyor

İLÇE MÜFTÜSÜ ÇAKIR'DAN, CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI MESAJI

Dijitale ara verip sokakta eğlendiler

Sağlıklı Yaşam İçin "SAHA" Zamanı: Sağlıklı Hayat Akademisi Eğitimleri Başladı

Niğde'de yaz alarmı: KENE

Hayat kurtaran taramaların arttırılması planlanıyor

İl Sağlık Müdürü İnan'dan, Kolorektal kanseri açıklaması

HAYAT KURTARAN TARAMA

Hastanede 5 uzman doktor göreve başladı

Sağlık Müdürlüğü, salgınlara karşı yapılması gerekenleri sıraladı

NİĞDE'YE 11 TABİP ATAMASI YAPILDI

Uzmanından kronik hastalık takibi değerlendirmesi

Zayıflama çayı hayatına mal oluyordu !

Yeşilburç Köyünde Sathi Asfalt Çalışmaları Başladı

NÖHÜ'ye TÜBİTAK Destekleri Hız Kesmeden Devam Ediyor

Niğde Marangozlar Odası'ndan Aşure İkramı Programı

Niğde’de işitme engelli vatandaşlar hünerlerini sergiledi

MİLLETVEKİLİ UZKURT, NİĞDE'NİN ENLERİNİ TBMM'DE AĞIRLADI

HAVALAR DAHA DA ISINACAK ! GÜNDÜZ SAATLERİNE DİKKAT !

NİĞDE'DE TRAFİĞE KAYITLI ARAÇ SAYISI 145 BİN OLDU !

Niğde'de Hava Durumu Az Bulutlu ve Sıcak Olacak!

Aladağlar'da doğayla uyumlu turizm ve spor tesisi projesi hayata geçiyor

KÜLLİYE EN KISA SÜREDE HİZMETE GİRECEK

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.